sunflower garden under blue sky

Lite om Ukrainakrisen

Jag ser hur det börjar strömma till trafik till mina inlägg om Ryssland och Ukraina. Jag har inte postat om krisen på sistone på grund av att läget är för osäkert. Jag behöver hitta bra lägesanalyser att referera till. Det känns också som att händelserna är för färska och att utvecklingen går för snabbt för att det ska vara meningsfullt att leta efter bra information här.

Men som vanligt vill jag hänvisa folk till våra pålitliga medier. Jag är medveten om att ordet pålitlig i kan provocera vissa.

Vi ska vara tacksamma att vi lever i ett land där medier inte censureras, vad än vissa spöken säger. Gå till morgontidningarna Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter eller kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen eller välj public service och SVT Nyheter för att få den senaste informationen. Skulle du inte lita på en av dem så välj en annan för att se om informationen är samstämmig.

Kvällstidningarna brukar publicera snabbare och vara mer dramatiska medan morgontidningarna brukar skriva längre och mer utredande, men är å andra sidan lite långsammare med nyheter. Välj SVT Nyheter om du vill ha överskådliga sammanfattningar.

Att Ryssland har blivit en totalitär diktatur beror till stora delar på att det saknas fria medier som får skriva och sända ostört. Vladimir Putin och hans regim har länge arbetat aktivt för att kontrollera alla de stora medierna i Ryssland.

De flesta ryssar har ingen aning om hur kriget ser ut i Ukraina. Om vi får tro uppgifter som strömmar in så har uppemot 4 000 ryska soldater dött. Enligt statskontrollerade ryska medier så har ingen rysk soldat dött. I dag stängdes också delvis Facebook och Twitter ner i Ryssland. Det blir allt svårare för ryssar att få veta vad som händer i omvärlden.

Var aktsam med information från sociala medier. Den ryska trollfabrien IRA i Sankt Petersburg jobbar just nu för högtryck med att sprida falsk information i alla sociala medier. Var aktsam med att klicka på länkar i sociala medier. Skriv själv in alla adresser i adressfältet i webbläsaren så att du vet att du verkligen kommer till den riktiga webbsidan och inte en kopia:

  • https://www.svd.se
  • https://www.dn.se
  • https://www.aftonbladet.se
  • https://www.expressen.se
  • https://www.svt.se

Tidigare inlägg om konflikten


Publicerat

i

av

%d