Vinterbild från Lergrav på Gotlands östkust

Ryssland, Ukraina och Sverige

Vad är det som händer mellan Ryssland och Ukraina? Bör vi vara oroliga i Sverige? Jag svarar inte på de frågorna i den här posten. Jag låter andra svara genom att hänvisa till texter och klipp. Om händelserna utvecklar sig så kommer jag att lägga till fler källor.

Bör vi vara rädda i Sverige?

Det har varit svårt att hitta artiklar som diskuterar frågan om vi bör vara oroliga i Sverige. Det beror nog på att det inte finns något bra svar på frågan. Det är viktigt att inte skrämmas av påståenden som florerar i sociala medier. En elev visade mig härom veckan inlägg från TikTok där ryssarna påstods vara beredda att anfalla Sverige och ha planer på att döda Stefan Löfvén. En sökning på Ryssland Sverige krig ger det här resultatet. Dagens Nyheter rapporterar om liknande händelser. TikTok flödar över av skrämmande inlägg. Det kommer inte att hända! Däremot så kan länder runtomkring Ukraina drabbas av ett fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina. Den svenska del som ligger närmast konflikten är Gotland och därför skickar försvarsmakten dit soldater nu.

Sök din information i rätt källor!

Jag har har haft flera diskussioner i veckan om en rädsla för krig. Det jag har sagt till alla är att använd inte delningar i sociala medier för att söka kunskap. Om du är orolig och vill veta mer så är det bättre att gå direkt till etablerade nyhetsmedier (exempelvis DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, TV4 Nyheter, SVT Nyheter).

Källor som diskuterar konflikten

DN – Analys – 19 januari 2022
Experter: Gotland är nyckeln till Östersjön

SvD – Reaktioner från Tyskland – 18 januari 2022
”Svenska regeringen valde stor show”

SvD – Artikel – 16 januari 2022
Kremls talesperson om konflikten: ”Störande”

Aftonbladet – Reportage – 16 januari 2022
Oro i Visby efter de senaste dagarnas militärnärvaro

SvD – Analys – 16 januari 2022
Jenny Nordberg: Vad är det Putin vill egentligen?

DN – Artikel – 15 januari 2022
Försvarsministern om Gotland: ”Viktigt att markera”

🎬 TV4 – Analys – 15 januari 2022
Marcus Oscarsson – Därför hotar Ryssland Ukraina

Aftonbladet – Bakgrund – 14 januari 2022
Fem punkter: Det ligger bakom ryska hotet

🎬 SVT – Dokumentär – 14 januari 2022
Dokument utifrån: Hotet mot Ukraina

8 sidor – Lättläst – 13 januari 2022
Ryssland och USA inte överens

🎬 Folk och försvar – Föreläsning – 10 januari 2022
”Små stater göra sig icke besvär” Rysslandsexperten Gudrun Persson om den säkerhetspolitiska krisen

8 sidor – Lättläst – 10 januari 2022
Viktigt möte om Ukraina

SvD- Ledare – 21 december 2021
Olof Ehrenkrona: Putin letar efter skäl att starta krig

DN – Ledare – 12 december 2021
Peter Wolodarski: Varför agerar Putin så fientligt mot omgivningen?

Utrikesmagasinet – Analys – 10 december 2021
Trovärdigt våldshot tycks vara Putins plan med Ukraina


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

2 svar till ”Ryssland, Ukraina och Sverige”

  1. […] driver Vladimir Putin och Rysslands ledning. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Ryssland och Rysslands förhållande till Ukraina. Programmet börjar sin historia med Sovjetunionens sammanbrott och hur det senare gled över i en […]

  2. […] du läsa mer om om konflikten så har jag tidigare skapat ett artikelarkiv om Ryssland, Ukraina och Sverige. Och här finner du ett klipp från Sveriges radio som handlar om vad som driver Ryssland och […]

%d