JWST och Lagrangepunkter

JWST snart på plats

När jag skriver det här så har James Webb-teleskopet (JWST) under nio dagar färdats omkring 902 000 kilometer från Jorden. Det är långt, mycket längre bort från jorden än det äldre Hubble-teleskopet som cirkulerar i en bana omkring 600 km ovanför jordens yta. Målet är att komma till Lagrangepunkt 2 (L2) i sol-jord-systemet; 1,5 miljoner kilometer från Jorden. Vid L2 kan satelliter gömma sig från solens ljus, skuggad av Jorden.

JWST och Lagrangepunkter
James Webb Space Telescope vid Lagrangepunkt 2
Bilden: Egenhändig bild

Syftet med det är att teleskopet inte ska riskera att bländas. JWSTs sensorer är mycket känsliga och skuggas även av sex lager av solsegel för att kunna se ordentligt. En annan anledning att gömma teleskopet bakom Jorden är att JWST inte ska driva iväg med solvinden.

Med hjälp av JWST hoppas vi att se längre ut i rymden och även lägre tillbaka i tiden med hjälp av detektorer som mäter infrarött ljus. Att JWST mäter infrarött ljus beror på att det äldsta ljuset från rymden är rödsljusförskjutet beroende på universums expansion.

Vill du veta mer om JWST så har NASA skapat en sajt där du kan följa teleskopets färd i realtid. Här kommer också nyheter att dyka upp i framtiden om teleskopets upptäckter. Men de får vi nog vänta på i ett halvår eller så.

JWSTs webbplats hos NASA

Bonusvideo: Scott Manley förklarar L1 och L2 i sol-jord-systemet. Backa gärna tillbaka för att få hela förklaringen om lagrangepunkter.


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Ett svar till ”JWST snart på plats”

  1. […] Diana Cowern som driver kanalen Physics Girl går i sitt senaste avsnitt igenom hur James Webb Space Telescope (JWST) är konstruerad och vad dess uppgift blir när det kommit på plats ute vid L2 (se mitt tidigare inlägg här). […]

%d