Klimatneutral olja eller en fråga om greenwash?

Oljeplattform
Photo by Jan-Rune Smenes Reite on Pexels.com

Är det möjligt för en oljeproducent att kalla sig klimatneutral eller är det bara en fråga om greenwash? En rad gamla oljebolag börjar nu ändra både namn och inriktning för verksamheterna. Ett bra exempel på detta är Lundin Energy (Lundin Oil). Oljeproducenterna märker väl att de ligger risigt till i klimatomställningens tidevarv. Men de fortsätter samtidigt att pumpa upp olja. Vissa av bolagen menar att de klimatneutrala. Men kan ett oljebolag vara klimatneutralt? Måste de inte även ta hänsyn till den produkt de säljer vidare?

Jag nämner tidigare begreppet greenwash. Någon bra svensk översättning finns inte. På svenska kanske vi kan säga gröntvätt eller grönmålning. Begreppet innebär att företag försöker framställa sin verksamhet som klimatneutral eller miljövänligare än den egentligen är eller att företag försöker dölja miljövidriga delar av sin verksamhet med hjälp av mer miljövänliga delar av verksamheten. Läs mer om Greenwash på Jordens vänners webbplats.

Läs Peter Alestigs kommentar i DN Ekonomi:  Här är luckan i Lundin Energys ”klimatneutrala” olja


Publicerat

i

,

av

%d