Kartotek

Jag föll ner i ett hål

Drunknad i nyhetsflödet

Det har inte blivit så mycket skrivande om nyheter på sistone. Det beror till stor del på att av de flesta nyheter idag handlar om kriget i Ukraina, och det är för färskt för att jag ska kunna hitta bra analyserande artiklar. Dessutom är jag så ledsen över det så händer och känner inte för att skriva om det.

Markdown och Obsidian

Min uppmärksamhet har i stället dragit vidare åt annat håll. För några veckor sedan så snubblade jag över Morgan Anderson och hennes Youtubekanal morganeua. Hon beskriver i klippet The FUN and EFFICIENT note-taking system I use in my PhD hur hon använder sig av markdownprogrammet Obsidian för att ta anteckningar och strukturera sina studier.

Det klippet fick mig nyfiken på programmet Obsidian och Markdown. Jag har kommit i kontakt med Markdown tidigare men inte satt mig in i det eftersom jag inte riktigt sett nyttan. När jag såg Obsidian tillsammans med Markdown så fick jag en ahaupplevelse.

Märkspråk

Till att börja med kanske jag ska beskriva Markdown. Markdown är ett märkspråk. Märkspråk markerar delar av texter efter textdelens funktion.

Du märker i texter hela tiden här du skriver i en ordbehandlare. Du skriver rubriker, fet stil, kursiverad stil, punktlistor med mera. Allt detta gör du för att markera och synliggöra olika textdelars funktion. Stora delar av det vi ser på Internet är skapat med ett annat märkspråk: HTML. Markdown är mycket enklare att lära sig än HTML, men Markdown innehåller visserligen inte lika många finesser som HTML. Men det behövs inte. Markdown innehåller precis det som du behöver för att föra anteckningar när du läser böcker eller när du tar anteckningar under en föreläsning.

Zettelkasten

Morgan Andersons första video gjorde mig nyfiken på programmet Obsidian. Det ledde mig vidare till Nick Milos Youtubekanal Linking Your Thinking. Nick har byggt upp en hel filosofi kring anteckningar. Han utgår från Zettelkasten-metoden i det han gör.

Zettelkasten är en metod som går ut på att dela upp all kunskap i atomer för att sedan länka ihop atomerna med länkar. En tanke ska få plats i ett dokument. Idén grundar sig i sociologen Niklas Luhmanns metod att organisera kunskap. Luhmann använde sig av kartotek för att organisera sina kunskaper. Varje kort i kartoteket innehåll någon form av kunskap, tanke eller åsikt. Varje kort innehåll också länkar till relaterade kort.

Det här arbetet kan tyckas mycket arbetskrävande, och det var det nog också. Men inte i dag när vi har datorer och program som Obsidian att länka ihop de olika lapparna med. För det är precis det som Obsidian gör så bra. Det är väldigt enkelt att länka mellan olika lappar – dokument – i programmet. Alla dokument finns i en enda mapp på hårddisken.

Inte bara Obsidian

När jag nu nämt programmet Obsidian så många gånger så måste jag också tillägga att i och med att alla dokument skrivs i standarden Markdown så går det enkelt att flytta över hela valvet – mappen du har dina dokument i kallas för valv – till ett annat liknande program. Zenkit har gjort en sammanställning av olika KMS-program (knowledge management system): Best Next-Level Note Apps for 2021.

Evergreen notes – evigt grönskande anteckningar

Det är svårt att komma förbi Zettelkasten utan att nämna evergreen notes. Evergreen notes handlar om anteckningar som inte vissnar, anteckningar som du inte glömmer bort i en anteckningsbok i en bokhylla eller flyttkartong, anteckningar som du fortsätter att bygga på under hela livet när du stöter på samma ämne under olika tidpunkter i livet.

Här måste jag lyfta den atomistiska tanken igen. I och med att tankar, idéer och kunskaper organiseras på kort i ett digitalt kartotek så finns en kunskap bara på ett ställe och när du vill påminna dig om dina kunskaper eller fylla på kunskaper i ämnet så tar du fram rätt kort och fyller på. Jag förstår att det ger upphov till frågor: Ska jag sitta och anteckna i hundra dokument när jag antecknar under en föreläsning eller läser kurslitteratur? Svaret är nej. Och ja. Du ska anteckna i ett dokument när du läser eller lyssnar, men sedan ska du bearbeta det du läst och föra över dina kunskaper till olika dokument.

Kaninhål

Jag ramlade ner i det här kaninhålet för två veckor sedan. Mitt valv innehåller nu 184 dokument och det växer snabbt. Jag är övertygad om att det här inte är en dagsfluga. Det här valvet kommer förmodligen att följa med mig resten av livet. Testa du också. Jag tror inte att du kommer att ångra dig. Jag ska samtidigt säga att jag skulle kunnat skriva den här texten längre än vad den redan är. Kaninhålet är mycket djupare än det jag skrivit här ovan. Exempelvis finns det tillägg att installera till Obsidian som gör otroliga saker. Det finns mer att säga om så kallade dagliga aneckningar och om finesser med Markdown som jag inte berört här.


Publicerat

i

, ,

av

%d