ITER-anläggningen

Fusionskraften kommer närmare?

Det sägs ofta att fusionskraftverken alltid ligger 30 år fram i tiden. Men nu kanske vi kan knapra in på det tidsspannet lite grann. Det verkar som att forskarna kommer närmare fungerande anläggningar.

Det pågår en rad olika försök med fusion runtom i världen. I ett fusionskraftverks slås lätta atomer ihop med varandra medan fissionskraftverk fungerar tvärtom. Där slås tunga atomer isär. Fissionskraft är det vi i dagligt tal kallar kärnkraft.

Fusionskraften har en rad fördelar mot fissionen om den skulle fungera. Vi skulle kunna skapa enormt med energi utifrån enkla atomer som är relativt lätt att få tag i och dessutom så skapas det inget radioaktivt avfall att ta hand om under tiotusentals år.

Svenska Dagbladet publicerar idag en artikel som beskriver läget idag för fusionkraftsforskningen: Vägen mot fusionskraft allt rakare


Publicerat

i

,

av

%d