Spårad på nätet

anonymous man walking on sandy seashore in misty weather
Photo by Ben Mack on Pexels.com

Det torde väl inte komma som någon nyhet för någon att vi alla blir spårade av de stora nätjättarna när vi surfar runt på Internet och när vi befinner oss i diverse appar på våra telefoner. Och skulle det här mot all förmodan komma som en nyhet så råder jag dig till att gå igenom Internetstiftelsens kurs i Internetkunskap och avdelningen Integritet.

Förra sommaren meddelade Apple att de skulle stoppa en stor del för möjligheterna att spåra användarna i appar om användarna inte ville det. I en intervju i Wall Street Journal förklarar Apples chefsutvecklare Craig Federighi hur de tänker kring integritet och varför de infört den nya funktionen:

Craig Federighi förklarar Apples App Tracking Transparency

Facebook protesterade och det tog lång tid innan möjligheten att tacka ja eller nej till spårning dök upp i Apples telefoner. Men nu är uppdateringen här. Dagens nyheter skrev en kort artikel i ärendet här om dagen: Därför ber dina appar plötsligt att få spåra dig

The Verge skriver nu i artikeln Facebook and Instagram notices in iOS apps tell users tracking helps keep them ‘free of charge’ att Facbook som äger apparna Facebook och Instagram nu börjar informera användare att appen är gratis just på grund av att användaren spåras och ber också användaren att slå på spårning för de apparna.

Gratisappar och bli kartlagd eller betala för sig för att slippa bli spårad? Det är frågan!

TANSTAAFTL!

Läs mer om medier i avsnittet Massmedier här på sajten.


Publicerat

i

,

av

%d