Folkmordet på armenier

I dagarna har USAs president Joe Biden erkänt att de övergrepp som skedde i östra Turkiet på armenier med start 1915 var ett folkmord.

Trots att flera svenska regeringar, både röda och blå, haft chansen att göra detsamma så är det ingen som gjort det. Det går att spekulera i att Sverige och flera andra EU-länder inte gör det för att länderna hålls i gisslan av den överenskommelse som EU gjort med Turkiet för att hindra ett massinflöde av migranter från Turkiet till EU.

Nu senast hamnade ett tweet av utrikesminister Ann Linde i skottlinjen när hon valde att inte använda begreppet folkmord för att beskriva krigsbrotten 1915.

Ann Lindes tweet om folkmordet på armenier.

I Aftonbladet intervjuas folkrättsexperten Ove Bring och han menar att det även kan finnas andra överväganden som gör att Sverige inte erkänner folkmordet: Folkrättsexpert försvarar Ann Linde

Med anledning av Joe Bidens tillkännagivande så har Dagens nyheters Michael Winiarski skrivit en historisk artikel som förklarar vad som hände under det första världskriget i Turkiets östra delar: 1,5 miljoner armenier fördrevs och dödades


Publicerat

i

, ,

av

%d