Den gamla bron i Visegrád

Visegrádgruppen enas?

Är det dags för Visegrádgruppen att enas om sin syn på Ryssland? Visegrádgruppen är en benämning på ett samarbete mellan de centraleuropeiska länderna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Länderna har olika kulturellt och språkligt ursprung men enas av att de har anslutit sig till EU samt att de har ett förflutet i gamla Warsawapakten.

Namnet, Visegrádgruppen, kommer sig att det var i Visegrád, en liten stad i Ungern, som länderna träffades 1991 för inleda samarbetet. Att länderna träffades i just Visegrád har gamla historiska orsaker som sträcker sig tillbaka till 1300-talet.

Efter att två ammunitionslager i Tjeckien sprängts av vad som misstänks vara ryska agenter så har nu länderna samlats för att skriva en protest mot Ryssland. Länderna har väldigt olika inställning till Ryssland beroende på kulturella och historiska orsaker så därför kan det tyckas vara en bedrift att Visegrádgruppen kommit fram till en gemensam skrivelse mot Ryssland.

Mer om mötet kan du läsa i Svenska Dagbladets ledare När grannen spränger din egendom skriven av ledarskribenten Henrik Sundbom.


Publicerat

i

,

av

%d